Chemia w Twoim domu

Produkty powierzchniowo-czynne również nazywane są surfaktantami (w skrócie SPC). Tytuł substancja powierzchniowo czynna pochodzi od angielskiego surface active agent. W ich elementach pojawia się cząstka dobrze oraz źle rozpuszczalna w wodzie. Związki powierzchniowo-czynne mają zdolności do obniżania napięcia powierzchniowego cieczy. Związki powierzchniowo-czynne cechują się asymetryczną budową. Tworzą się z części hydrofobowej, niespolaryzowanej, wodolubnej i spolaryzowanej. Struktura podobna sprawia, że rozkładają się po części w wodzie, a częściowo w fazie organicznej.

związki powierzchniowo-czynne

Rodzaje oraz rola

Środki czynne powierzchniowo pogrupować wolno na: anionowe, kationowe, niejonowe, amfoteryczne. Do specyfików czynnych powierzchniowo wymienić da się emulgatory, płyny czyszczące, środki zwilżające, związki pianotwórcze. Własności specyfików stosowane bywają podczas usuwania brudu (szampony, mydła, proszki do prania, płyny do czyszczenia naczyń). Plusy środków powierzchniowo-czynnych to między innymi działanie pieniące, działanie enzymów, obniżanie PH wody, dodawanie ubraniom miękkości i delikatnego wykończenia, dodanie ubraniom oryginalnej kolorystyki. Za to minusy tych specyfików to między innymi pienienie się płynów, zmniejszanie dyfuzji powietrza, powodowanie użyźnianie rzek. Zazwyczaj stosowane są środki o ujemnym ładunku elektrycznym, a dalej o neutralnym ładunku elektrycznym. Artykuły powierzchniowo-czynne bywają toksyczne. Odsetek problemów alergicznych powiązana bywa z działaniem surfaktantów. Spore ilości środków czynnych powierzchniowo zawierają m.in. emulgatory olei silnikowych, płyny chłodnicze, środki chemii domowej, środki do higieny. Rodzą one uwrażliwienie naskórka oraz reakcje uczuleniowe. Do delikatnych związków zalicza się poliole, betainy, amidobetainy, surfaktanty polimerowe. Wykorzystywane będą na ogół w kosmetykach oraz środkach higieny własnej.