Boom na żywność bezglutenową

Właściwie na każdym kroku, czy to praktycznie w hipermarkecie czy wirtualnie w Internecie, napotykamy się z rozmaitymi wariacjami żywności. Chodziw tym miejscu o zazwyczaj wykorzystywanie przez producentów w celach marketingowych tego typu istotnych nazw, jak na przykład: żywność ekologiczna, zdrowa żywność, jedzenie eko, produkty fitness, lub fit. A już najogromniejszym zaciekawieniem raduje się ostatnio dieta bezglutenowa, jaką aplikuje m.in. Agata Młynarska. O co w tym wszelkim chodzi?

Żywność bezglutenowa

Produkty ekologiczne powstają w taki sam sposób jak te tradycyjne. Rolnicy zasadzają pszenice, jarzyny lub owoce, używają nawozy, a potem gromadzą plony. Tak samo rzecz ma się w sytuacji mięsa – oczekujemy aż zwierzę osiągnie stosowne gabaryty. Różność polega jednakże na tym, że nie wykorzystuje się syntetycznych preparatów przyspieszających powiększenie roślin oraz zwierzaków. Zazwyczaj definiuje się to pędzenie. Czyli rośliny dostają multum trujących specyfików, żeby prędko urosły, było ich jak dużo i wtenczas… kupujemy pomarańczowe, barwione pomidory z hipermarketu, które niedaleko prawdziwych pomidorów nawet nie leżały. Zwierzęta nieludzko przetrzymywane są w klatkach, serwuje im się pasze na szybki wzrost masy. Artykuły mające certyfikat ekologiczności są pyszniejsze, bardziej pachnące, nie posiadają tyle toksycznych substancji.

żywność bezglutenowa

A żywność bezglutenowa? Jest ofiarowana wyłącznie dla osobistości, które mają chorobę autoimmunologiczną, a nie dla tego typu, jacy pożądają modnie wyszczupleć. W tym przypadku chodzi o alergię na gluten lub jego nieakceptację. Organizm tworzy przeciwciała i startuje się stan zapalny. W jakimś momencie nie atakuje już wyłącznie alergenów, lecz także swoje osobiste mikroorganizmy.